Nieuws

Een wedstrijdverslag over hokjes en cirkels

Door Marije Vink op maandag 11 december 2017

Op een mooie, koude zaterdagmiddag stonden de wedstrijd tegen Invicta/Frigro op het programma.

Afgelopen maandag werd de training verzorgd door André Kuipers: een heuse persoonlijkheidstest stond op het programma! Waar de maatschappij hokjes plaatsen tegenwoordig afkeurt, heeft de korfbalinternational muurtjes gemetseld en de spelers van de selectie er eigenhandig in geduwd (dit is allemaal figuurlijk natuurlijk, de selectieleden zijn gelukkig allemaal ongedeerd gebleven). Het doel van de test was om een beter beeld te krijgen van de eigenschappen van de selectieleden. Wie zijn de dominante (D) types in de groep? Wie willen het overal eerst een uur over hebben (I = interactief)? En wie werkt juist heel hard voor anderen (S=samenwerkers)?

Naast hokjes werd ook aandacht besteed aan cirkels. Cirkel 1 is the place to be: een positieve en doelgerichte instelling tijdens de wedstrijd, geen afleidingen en alle aandacht gericht op het spel. Steeds verder naar buiten, kom je uiteindelijk bij cirkel 6: ‘wat doe ik hier?’ Zijn er spelers in de selectie van Pallas die zich regelmatig in cirkel 6 bevinden? Welke hokjes zijn drukbezet? Kunnen we de hokjes en cirkels gebruiken om beter te draaien als team? We zullen het zien…

Pallas 2 – Invicta/Frigro 2
Het tweede startte om 15.30uur en opende sterk met 3 doelpunten in 3 minuten. Cirkeltje 1 was drukbezet, de sfeer in de zaal was goed en iedereen had er zin in. Echter, de S’jes werkten niet hard genoeg, de D’tjes namen het voortouw niet en de I’tjes lieten zich niet horen. Er kwam een nek aan nek race tot aan het eindsignaal. Waar Pallas eerst de dominante ploeg was, werd de krappe voorsprong opgegeven voor een gelijke stand en gingen we met 6-8 de kleedhokjes in.

Na de rust kwamen de spelers toch in de verkeerde cirkels terecht, waar Invicta puntjes kon maken door fouten van Pallas. Tja, de strafworpcirkel blijft de beste cirkel, wat André ook beweert. Pallas bereikte gelukkig nooit cirkel 6, ze wisten nog steeds waar ze voor in het veld stonden en bleven vechten voor de winst. Helaas was het net niet genoeg en klonk het eindsignaal bij een eindstand van 12-14.

Pallas 1 – Invicta/Frigro 1
Het vlaggenschip was ondertussen opgewarmd en stelde zich op in een zorgvuldig uitgebalanceerde opstelling. De rollen en persoonlijkheden goed verdeeld en met iedereen in z’n eigen hokje begonnen we aan de wedstrijd.

De wedstrijd begon identiek aan de vorige: een voorsprong van 3 doelpunten binnen 3 minuten, 2 tegendoelpunten en een doelpunt door mooie vrije bal van Mark. Een 4-2 voorsprong door 10 minuten mooi korfbal. Iedereen is tevreden en ook ditmaal is cirkel 1 goedbezocht. Maar dan laat Pallas dat spel los en de volgende 20 minuten zijn voor coach Bert van der Leij niet om aan te zien. Slechte ballen worden gegooid, er wordt statisch gespeeld en kansen worden niet afgemaakt. Ook de mentaliteit laat te wensen over, wat weer invloed heeft op het spel. Het lijkt wel een vicieuze cirkel, misschien wel vervelender dan cirkel 6! Gelukkig is de schade beperkt gebleven en we gaan de rust in met een gelijke stand (9-9).

De preek in het kleedhokje is een wake-up call. In de volgende 20 minuten scoorde Invicta 3 keer en Pallas maar liefst 10! Dames, heren, invallers: uit elk hokje kwam wel een goal. Er werd een groot en comfortabel gat geslagen en ondanks de verschillende blessures en wissels bleef Pallas de dominante ploeg. Na 60 minuten spelen was de eindstand 22-17. Belangrijke punten, waarmee het vlaggenschip de positie aan de kop van de competitie behoudt.

Alle adviezen en tips van André Kuipers worden enorm gewaardeerd natuurlijk, maar uiteindelijk zijn er maar 2 cirkels die tellen: de bal en de mand. Zodra we samen in het hokje staan dat ‘het veld’ heet, zijn we een team met maar één doel en laten we persoonlijke verschillen los. Zo is de cirkel weer helemaal rond.